De opvoedtip die wel werkt
De opvoedtip die wel werkt

Even een kwartiertje voor mezelf. Fijn! Ik pak mijn telefoon en check mijn What’s app berichten. Nog wat tijd over dus te kijken wat er op facebook staat. Mmm, ‘20 tips om er voor te zorgen dat je kind beter gaat luisteren’. Klinkt interessant:

Tip 1 – Zorg dat je echt contact hebt met je kind
Oké, hoe dan?

Tip 2 – Blijf rustig
Dat lukt niet als ik haast heb.

Tip 3 – Geef kleine en behapbare opdrachten
Klinkt logisch.

Tip 4 – Zorg dat je consequent bent en waarschuw niet eindeloos
Hoe kan ik consequent zijn?

Tip 5 – Geef aan wat je wel wil
Doe ik al, werkt niet.

Tip 6 – Geef je kind inspraak en controle
Doe ik ook, werkt ook niet.

Tip 7 – Zorg dat je verwachtingspatroon past bij de leeftijd van je kind
Klinkt logisch.

Tip 8 – Kom je eigen beloftes na
Doe ik.

Tip 9 – Zorg dat je lichaamstaal overeenkomt met je boodschap
Mmm… dus als ik boos ben, moet ik me echt boos uitten…

Tip 10 – Geef je kind even de tijd
Ik heb niet altijd zoveel geduld.

… Ik stop er mee… pppfff pas 10 van de 20 tips gehad. Ik weet nu al niet hoe ik dit moet doen en toepassen.

Waarom werken de tips niet? Het zijn allemaal waardevolle losse flodders, maar er zit geen fundament onder. Het blijf los zand als er geen visie is waarop je het ouderschap baseert. Het ouderschap is niet zo maar wat doen en dan hopen dat het goed komt. Er zijn maar weinig dingen in het leven net zo belangrijk als je kinderen. Ze zijn je kostbaarste bezit, maar je leert niet hoe je bewust in het ouderschap kan staan. Dus doe je meestal wat je van thuis geleerd hebt, omdat dat je enige voorbeeld is geweest.

Maar wat werkt dan wel? De Gordon® methode bestaat uit de visie dat je het belang van iedereen wilt dienen. Dat je open staat voor elkaar en aan ieders behoefte wilt voldoen. Want kinderen hebben net als volwassenen basisbehoeften waarin ze voorzien willen worden. Dat het gedrag hierbij soms niet gewenst is, maakt hen niet stout en daarom misdragen ze zich ook niet. Als je dat ziet dan kan je op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect er elke dag weer voor elkaar zijn.

Maar dat is nog niet alles……

Deze visie is gekoppeld aan een model, waaraan je je elke dag kan spiegelen en aan praktische communicatievaardigheden die je kan inzetten. Dit zorgt voor rust en vertrouwen omdat je altijd weet wat je doet en welke aanpak werkt voor gezelligheid en harmonie in huis. Hoe fijn is dat! Dank je wel Dr. Thomas Gordon!

You will either step forward into growth,

or you will step backward into safety.

– Abraham Maslow –